20 éve az Európai Unióban

2024. április 30-án került sor a Károli Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Társadalomtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Intézete által szervezett külgazdasági konferencia sorozat soron következő rendezvényére, melyen a 20 éves EU tagságunk csatlakozási tárgyalási előzményeit és annak fordulatait, valamint eredményeit vették górcső alá.

A konferencia formája pódiumbeszélgetés volt, rendezési elvei között szerepelt, hogy a csatlakozás előtti és időben vele egybeeső magyar tárgyalási környezetet mutassa be.  Nem kívánt foglalkozni számos más párhuzamos fórumon megvitatott kérdésekkel, (pl. merre haladt az elmúlt 20 évben Európa és azon belül Magyarország, mi a jövője az integrációnak), ezért a beszélgetés résztvevői is ennek megfelelően kerültek kiválasztásra. Dr. Juhász Endre, akkori társulási és csatlakozási főtárgyaló, dr. Balázs Péter, akkori koppenhágai és németországi nagykövet, későbbi államtitkár és a Konvent magyar kormányzati delegáltja, dr. Palánkai Tibor, az akkori szakértői munkacsoportok és a tagság gazdasági szempontjainak koordinátora volt. A beszélgetés főszervezője és moderátora Dr. Becsey Zsolt, a KRE ÁJK egyetemi docense, és a tárgyalások alatt és végén a magyar EU Misszió helyettes vezetője, az első COREPER I képviselőnk volt.

A beszélgetés kapcsán Juhász Endre főtárgyaló történelmi és diplomáciai áttekintést adott arról, hogy hogyan jutottunk el a Társulási Megállapodásunk életbe lépése után ahhoz, hogy beadjuk csatlakozási kérelmünket 1994 elején. Hangsúlyozta az akkori remek államtitkári együttműködés - Martonyi János és Juhász Endre között - fontosságát ennek előkészítésében és a miniszterelnök támogatását mindezekhez, valamint ezt követően a főtárgyaló a magyar felvételi tárgyalások előkészítési majd a tárgyalási struktúra kialakításának stációit elemezte. (1998 nyarától a tárgyalásokat brüsszeli nagykövetként vezényelte.) Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során Martonyi János külügyminiszter és Gottfried Péter integrációs államtitkár révén olyan háttér alakult ki, mely a tárgyalási pozícióink kialakítását és itthoni egyeztetését segítette, míg a kompromisszumokat a helyszínen maga meg tudta kötni.

Balázs Péter beszámolt a csatlakozási tárgyalások végén összehívott alkotmányozó konventben betöltött szerepéről, valamint arról, hogy első COREPER II képviselőként miként szervezte át a magyar EU képviseletet Brüsszelben a tárgyalási üzemmódról a tagsági helyzetnek megfelelőre, majd első biztosként hogyan tudott a regionális kérdésekben hangsúlyosan a Bizottság első magyar tagjaként eljárni és segíteni betagozódásunkat a nem könnyű pénzügyi struktúrába.

Palánkai Tibor hozzászólásában a magyar versenyképesség segítését és állását hangsúlyozta, melyet akkor feltétlen javítandónak ítélt meg, amit segíteni látszott jövőbeli  EU tagságunk.

Becsey Zsolt azt emelte ki, hogy viszonylag rövid idő - 5 év alatt, a ratifikációkkal együtt - zajlottak le a csatlakozási tárgyalások, ami végül átmenetekkel ugyan, de teljes jogú tagsággal végződött. 2004-ben, amikor teljes jogú tagként beléptünk az uniós intézményekbe - ő maga az Európai Parlamentbe, Juhász Endre az Európai Bíróságra, Balázs Péter pedig az Európai Bizottságba - akkor inkább az volt a kihívás, hogy valóban észrevegyék, hogy jelen vagyunk, nemcsak a meglévő 15 állam képviselői „némi kibővítéssel” folytatják tevékenységüket, hanem megfeszített munkával már 2005-06-ra ugyanolyan munkatársként tekintettek ránk és kaptunk feladatokat, mint a „régi” tagállamok képviselői.

A konferencia záró mottójaként a résztvevők abban egyetértettek, hogy a csatlakozási megállapodás révén a teljes jogú tagság megvalósult, az már más kérdés, hogy politikailag a későbbiekben az Unión belüli kelet-nyugati kapcsolatrendszer hogyan alakult, azonban ez már nem ennek a konferenciának a tárgya volt.

A pódiumbeszélgetésen mintegy 100 érdeklődő vett részt és a szaksajtóban is jelentek meg róla cikkek és tudósítások, elsősorban a médiapartner Növekedés.hu portál jóvoltából, de az elektronikus média is foglalkozott vele. A vágatlan videofelvétel pedig a társrendező Magyar Közgazdasági Társaság youtube csatornáján elérhetővé vált a szélesebb érdeklődő kör számára.

Felvétel az eseményről

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont