Sikeres részvétel az Educatio Kiállításon

Sikerrel zajlott le a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás január 12–14. között. A rendezvényen rekordszámú látogató, közel 60.000 résztvevő járt és ismerkedhetett meg mintegy 150 kiállító programjával. Intézményünk standja a színpad közelében várta a kiállításra látogatókat mindhárom nap. Egyetemünket oktatóink mellett öt karunk számos hallgatója képviselte, akiktől így első kézből értesülhettek az érdeklődők az egyes szakokkal kapcsolatos információkról, az egyetemi hallgatói életről. A Tanulmányi Osztály munkatársai a felvételivel kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásában álltak az érdeklődők rendelkezésére és részletes tájékoztatást adtak az intézményben elérhető ösztöndíj-lehetőségekről, kollégiumi elhelyezésről, a különböző támogatásokról, juttatásokról. A standon az egyetemi sportolási lehetőségekről, a tehetséggondozó műhelyekről, illetve a Károli Junior Akadémia programjáról külön is érdeklődhettek a látogatók.

Intézményünk a kiállítás mindhárom napján pódiumbeszélgetéssel is várta a kiállításra látogatókat a nagyszínpadon. Az egyetemek közösségteremtő szerepéről beszélgetett Prof. Dr. Trócsányi László rektor és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára a rendezvény pénteki napján. A beszélgetést Dr. Kruzslicz Péter moderálta. A Károli a közösségteremtés útján című beszélgetés során Államtitkár úr kiemelte, hogy a képzési keretek átalakításával a felsőoktatási intézmények közösségteremtő szerepének megerősítése kiemelt szempont volt. Hangsúlyozta, hogy a projektmunka, a csoportmunka, a hallgatók és oktatók közös kutatási programokban való részvétele, a szakkollégiumok és a sportolási lehetőségek mind-mind közösségformáló szempontok.

Prof. Dr. Trócsányi László rektor kiemelte, hogy a Károli valamennyi oktatója elkötelezett abban, hogy a hallgatók otthon érezzék magukat az egyetemen, és ne csak minőségi oktatást, hanem közösséget is kapjanak. Hozzátette, hogy egyetemünk értelmiségieket szeretne kinevelni, akik „felelősen gondolkodnak, akik felelősséget vállalnak a családjukért, közösségükért, az országért”. Rektor úr hangsúlyozta, hogy a Károli-egyetemen kiemelt szerepet kap a tehetséggondozás, a szakkollégiumok mellett tavaly létrejött a Károli Interdiszciplináris Akadémia, valamint elindult a középiskolásoknak szóló Károli Junior Akadémia is. Rektor úr hozzátette, hogy intézményünk egyházi egyetemként stabil értékrendet képvisel, ugyanakkor a nyitottság is jellemzi. Dr. Hankó Balázs államtitkár szerint az egyetemek fontos “identitásképzők” is, ezért arra buzdította a hallgatókat, „legyenek büszkék az egyetemükre, és alakítsanak olyan egyetemi közösségeket, amelyek évtizedekig vezetik őket”.

Intézményünk standjánál hallgatóink több ízben is megmutatták, hogy összetartó, lelkes közösség várja az ide jelentkezőket. A rendezvény ideje alatt többször is bemutatták a gólyatáncot, illetve standunkat színesítették a BTK keleti nyelvek és kultúrák szakos, kimonót viselő hallgatói is. Röplabdázó- és kézilabdázó hallgatóink a rendezvényen rövid labdabemutatóval is várták az érdeklődőket.

A kiállítás csütörtöki napján Sportos egyetem – hajrá Károli! címmel pódiumbeszélgetés keretében Gyenesei Leila világ- és Európa-bajnok öttusázó és sportriporter, korábbi joghallgatónk kérdezte jelenlegi sportoló hallgatóinkat az egyetemi sportéletről és azokról a támogatásokról, lehetőségekről, melyeket intézményünk nyújt hivatásos sportolóinak és minden sport iránt érdeklődőnek. Papp Dóra Lujza röplabdázó, strandröplabdázó joghallgató, Páli Petra röplabdázó joghallgató, Lovász Brigitta gazdálkodási és menedzsment szakos, kézilabdázó hallgató és Vajda Luca Európa-bajnoki és Strand Világjátékok ezüstérmes, nemzeti válogatott strandkézilabdázó, joghallgató mesélt a tanulmányok és a sport összeegyeztethetőségéről, illetve arról, hogy miben nyújt többet a Károli a sportolni vágyóknak. Intézményünk hangsúlyosan támogatja sportoló hallgatóinkat, az egyéni tanulmányi- és vizsgarend mellett a sportösztöndíj mértéke is kiemelkedő. Sárfalvi Péter sportigazgató a beszélgetésen hozzátette, hogy a Károli-egyetem minden hallgatójának biztosítja a mozgási lehetőséget, a kötelező testnevelés bevezetése mellett 2022 decemberében megalakult a Károli SC is 5 szakosztállyal. Hangsúlyozta, hogy a profi sport mellett az amatőr sport is kiemelt figyelmet kap intézményünkben, számos sportprogram meghirdetése várható a következő félévben is.

Az oktatási szakkiállítás zárónapján egyetemünk tehetséggondozó műhelyei mutatkoztak be. A Bocskai István Jog- és Társadalomtudományi Szakkollégium képviseletében Dr. Kruzslicz Péter igazgató, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiumtól Prof. Dr. Sepsi Enikő igazgató és a Károli Interdiszciplináris Akadémiától Dr. Bársony Márton igazgató vett részt azon a pódiumbeszélgetésen, melyet Prof. Dr. Trócsányi László rektor moderált. A panelbeszélgetés keretében a szakkollégiumok mellett a Károli Junior Akadémia képviseletében Dr. Jankó-Badó Andrea igazgató vett részt és ismertette az akadémia programját. A résztvevők röviden bemutatták az egyes műhelyeket, beszéltek a bejutási feltételekről, illetve a különböző szakmai programokat, közösségi eseményeket képes illusztráció keretében ismertették. A szakkollégiumok és a KIDA műhelyeiben való részvételt ösztöndíjjal is támogatja egyetemünk, illetve a programokban való részvétel mind a közösségi, mind a szakmai háló kiépítését nagymértékben elősegíti.

 

A szakkiállítás mindhárom napján nemcsak végzős hallgatók keresték fel intézményünk standját, hanem azok a 10–11. osztályos középiskolások is, akik már most szeretnék megismerni a felsőoktatási intézmények által kínált lehetőségeket, illetve számos látogató számolt be arról, hogy nincs még konkrét elképzelése a továbbtanulást illetően. Számukra a Károli Junior Akadémia speciális programját ajánlottuk, akik az akadémia négy alkalmas kurzusainak elvégzésével a Károli mindennapjaiba nyerhetnek betekintést. A résztvevők találkozhatnak az oktatókkal, hallgatókkal és az egyetemi karok által indított képzésekhez kapcsolódó alapismereteket szerezhetnek. A kurzusok eredményes elvégzése esetén a résztvevők 100 intézményi pontot szerezhetnek a felsőfokú felvételi eljárás során, ha a Károlira jelentkeznek. 

A 23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításról készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Az Educatio kiállításon készült videós összeállítást egyetemünkről itt tekinthetik meg. A videót az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat készítette.

Következő események


Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ