Miért a HTK?

Miért a Hittudományi Kar?

A teológián két jól felszerelt könyvtár várja a hallgatókat. A Ráday Könyvtár kincsei hosszú évszázadok értékeit rejtik, de a jelen irodalmával is tartja a lépést, természetesen. A Török Pál szemináriumi könyvtár pedig az elmúlt évtizedben a legmodernebb teológiai irodalmat (angol és német nyelven) tartalmazó könyvtárrá vált Magyarországon. Amennyiben e két könyvtár nem biztosítana elegendő anyagot a tanulmányokhoz és a kutatásokhoz, a Hittudományi Kartól öt perc sétára található a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete és az ún. Egyetemei Könyvtár, melyek főleg a segédtudományok területén kínálnak óriási választékot a tanulni vágyók számára. Az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára tömegközlekedéssel 20 percen belül elérhető.

Budapest adottságai más szempontból is egyedülállóak. Sok-sok konferencia, előadássorozatok, világhírű művészeti és ismeretterjesztő kiállítás, hangverseny, könyvhét – és még hosszan lehetne sorolni – kap helyet a fővárosban, melyek a hallgatók tudományos és kulturális műveltségét segítik elő. A Ráday utca ún. „cult-utca”, vagyis a város egy olyan utcája, ami az átlagosnál is több étteremnek, könyvesboltnak és kulturális rendezvénynek ad helyet. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy Budapest az ország legnagyobb munkaerőpiaca. Ha egy diák munkát szeretne vállalni, számtalan lehetősége van erre.

Budapest látkép

A KRE HTK által felkínált diploma minden magyarországi egyetem diplomájával egyenértékű, azaz másoddiplomás képzésre jelentkezhetnek az azzal rendelkezők. Sőt, karunkról évente 6-7 diák tanul külföldi egyetemeken (USA, Egyesült Királyság, Svájc, Németország, Hollandia stb.) különböző ösztöndíj-lehetőségeknek köszönhetően. Tehát még a külföldi egyetemek is elfogadják annak értékét.

A közösségi élet kapcsán kell szólnunk arról, hogy a számos gyülekezetlátogatás mellett, szinte minden évben lehetősége van a karunkon tanuló diákoknak külföldi utazásra. Viccesen fogalmazva, talán azokat az országokat könnyebb lenne összeszámolni Európában, ahol még nem jártak teológusaink. Legkomolyabban mondva pedig, fontosnak tartjuk, hogy a bibliai tájak meglátogatása mellett (Izrael, Görögország, Törökország, Olaszország), a protestantizmus legtávolabbi tájait is megismerjük, Skóciától kezdve a hugenottákon át egészen a valdensekig.

Karunk egyik nagy előnye, annak családias légköre. A nagyszámú karokkal ellentétben, itt nem csupán az oktatásra jut energia, hanem a nevelésre is, amely elengedhetetlen a lelkész, hitoktató és vallástanár szakos hallgatók esetében. A hömpölygő tömeggel ellentétben karunkat a közeli kapcsolatok, jó barátságok és testvéri közösségek jellemzik, nem csupán a hallgatókra nézve, hanem a tanár-diák kapcsolatokat is beleértve. A professzorok nem csak tudósok, hanem emberek is. A közös sportesemények, kirándulások, évfolyamhétvégék, bögre körüli beszélgetések, csendesnapok vagy más rendezvények a tanár-diák kapcsolat közvetlen és erős jellegét mutatják.

Végezetül pedig egy humoros érv intézményünk mellett: az egyik hallgató viccesen így fogalmazta meg a teológia egyik legnagyobb előnyét: „Nálunk nem csak az állami, de az egyházi ünnepeken is tanítási szünet van.”

És ez mind igaz…

További érvek a KRE HTK mellett:

  • A képzés az elmélet és a gyakorlat szoros kapcsolatára épül.
  • A tudományos kvalifikációval rendelkező oktatók arány csaknem 100%, ami az országban szinte egyedülálló jelenség.
  • A HTK-n oktatóink részvételével működtetett tutori rendszer segíti az első- majd felsőbb éves hallgatókat, melynek keretében a hallgatók lelki és tanulmányi támogatásban részesülnek, valamint folyamatos visszajelzést is kapnak oktatóiktól.
  • Megannyi program (pl. nyári táborok, Teológus Napok, Ágoston Sándor Alapítvány, Művészetek Völgye) nyújt lehetőséget a teológus hallgatóknak arra, hogy gyakorlati tudás szerezzenek, megismerjék a gyülekezeti élet, illetve bevonódjanak a misszionárius munkákba.
  • Az Egyetem több ösztöndíjprogram keretén belül 23 országba és 95 felsőoktatási intézménybe kínál külföldi részképzési lehetőséget (pl. Calvin College, Martin-Luther Universität Halle-Wittenberg, Universität Bern).
  • A HTK oktató és hallgatói rendszeresen szerveznek belföldre és külföldre tanulmányi kirándulásokat (pl. Felvidéki, Erdély, Németország, Svájc, Skócia, Málta, Szentföld).
  • A Hittudományi Doktori Iskola nemzetközileg is elismert.
  • Az Egyetem lehetőséget biztosít számos sport- és szabadidős tevékenységre (konditerem, foci, kosárlabda, pingpong, sakk stb.).
  • Az újjáépített Ráday Felsőoktatási Diákotthon épülete korszerű hűtés-fűtési rendszerrel van felszerelve, nagyobb és világosabb közösségi terekkel rendelkezik. A szobák többnyire kétszemélyesek, mindegyikhez saját fürdőszoba és árnyékolható erkély tartozik. Az épületben helyet kapott egy akadálymentes kollégiumi szoba is. A kollégisták egyik kedvenc helyisége a Gellérthegyre is kilátást nyújtó tetőterasz és a hozzá kapcsolódó közösségi helyiség, amelyben évfolyam-vacsorákat és más összejöveteleket tarthatnak hallgatóink.

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ