Kitüntetetteink

Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye Presbitériuma
Károli Egyetem Támogatója Díj HTK


A Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye a Dunamelléki Református Egyházkerület legnagyobb egyházmegyéje, mely nem csak méreténél fogva, de mint a nagykőrösi és kecskeméti gyülekezetek, a Károli Gáspár Református Egyetem jogelőd intézményeit fenntartó gyülekezetek egyházmegyéje számos szállal kötődik az Egyetemhez és a Hittudományi Karhoz.

Már a második világháborút megelőző időszakban, majd a szocialista rendszer alatt is kitartóan és hűséggel segítette a teológus hallgatókat az internátus konyhájára küldött, vagy sokszor a megyei vezetés által elhozott élelmiszerekkel. 

A rendszerváltást követően megváltozott támogatási formákban is a Bács-kiskunsági Egyházmegye veszi ki legjobban a részét. Minden évben egy exhortációs istentiszteletez kötődő közös ebédet finanszíroz a megye. Ezen kívül évtizedek óta az egyházmegye gyülekezetei rendszeresen fogadnak szinte mindegyik nagy ünnepre ünnepi legátust. A hatod éves képzési forma bevezetése óta pedig mindig van olyan bács-kiskuni gyülekezet, amely fogad és támogat egy-egy hatodéves hallgatót.

Bár az egyházmegye vezetése időről időre változott, mégis a most immáron második alkalommal esperességét töltő Hegedűs Béla esperes úr személyén keresztül szeretné a Hittudományi Kar aKároli Egyetem Támogatója kitüntetés odaítélésével kifejezni háláját és köszönetét a támogatásokért, segítségekért.


Balogh Dávid
Pro Universitate Juventutis HTK


Balogh Dávid VI. évfolyamos lelkészhallgató a Hittudományi Karon az előző két év szeniorja, vagyis a HÖK vezetője. Már önmagában az is, hogy az egyszer megadott bizalmat egy következő tanévre is elnyerte a hallgatóktól, jelzi, hogy egy kivételes tehetségű hallgatónkról van szó.

E tisztségre történő kétszeri kiválasztásában is nagy szerepet játszott érett személyisége és közösségszervező képessége. Az elmúlt két év során jó érzékkel és kifinomult érzékenységgel szervezte és irányította a Hallgatói Önkormányzatot. A Kari Tanács ülésein mindig felkészülten képviselte diáktársait, és  sokszor intézményünk jobbítását kezdeményező javaslataival, ötleteivel segítette az intézményvezetés munkáját. A hallgatók érdekeit és az egyetem életének református szempontjait az Egyetem vezetése előtt és a Szenátusban is igyekezett érvényesíteni. A kar alkalmassági vizsgáin valamint a minősítő vizsgán a közösség kialakított értékelését és véleményét kellő határozottsággal képviselte. A Dékán munkáját mindig segítőkészen és kreatívan támogatta.

Közösségi munkája mellett tanulmányi teljesítménye is kiváló. Szakmai, közéleti és kulturális tájékozottsága kimagasló. Jellemző rá az egyenesség, határozottság és megalkuvás nélküli elkötelezettség a vállalt szolgálat elvégzésében, a problémák megoldásában.

Mindezek alapján, diákvezetői tevékenyégének elismeréseként, diáktársainak támogatása mellett a Hittudományi Kar Kari Tanácsa javasolta Balogh Dávid számára a Pro Universitate Juventutiskitüntetést, amelyet most nagy örömmel adunk át. További tanulmányaira és életére Isten áldását kívánjuk!


HTK Hallgatói Presbitériuma
Károli Emlékérem HTK


A hallgatói önkormányzat minden egyes kar életében folyamatosan változó szervezet és testület. A Hittudományi Kar Önkormányzata mégis az elmúlt évek, de kifejezetten az elmúlt két év során példamutató tevékenységet folytatott úgy a hallgatók javára, mint a Kar egészének javára.

Új szabályzatainak elkészítésén és pontos betartásán túl a hallgatói élet igényeihez illeszkedő tisztségek létrehozásával segítették elő a HÖK minél jobb és hatékonyabb működését. A Kari, illetve Egyetemi vezetés felé az adminisztrációs feladatokat határidőre elvégezték, igyekeztek azok minél pontosabb, precízebb elkészítésén. A legációs tized rendszerének bevezetésével és működtetésével az anyagi szolidaritásvállalás kiemelkedő példáját nyújtják.

Mind a Kari Tanács, mind a Dékán által felvetett kéréseket, delegált feladatokat szolgálatkészen elvégezték. Kreatív ötletekkel, azok gyakorlati megvalósításában nyújtott, gyakran kétkezi segítséggel jobbították a kollégiumi és oktatási épület szebbé tételét, jobb és célszerűbb használatát. A Török Pál Kari könyvtár, valamint a tantermek és tanári szobák kialakításánál, felújításánál nagyon komoly logisztikai munkát végeztek.

A Károli Közösségi Napok keretében két év óta nagy sikerrel, szinte minden hallgató valamint a legtöbb oktató bevonásával rendezték meg a HTK napot, mely a közösségépítés számos elemét vonultatta fel és hozta közelebb egymáshoz a hallgatókat és az oktatókat. Munkásságuk eredményeként a HTK hallgatói mára már lelki és baráti közösséget alkotnak.

Mindezekért a Hittudományi Kar Kari Tanácsa a Károli Emlékéremodaítélésével fejezi ki köszönetét a HTK Hallgatói Önkormányzatának. Kívánjuk további odaadó munkájukra Isten áldását!


Kendeffy Gábor Dr.
Rektor Elismerő Oklevele HTK


Dr. Kendeffy Gábor habilitált egyetemi docens több mint egy évtizede a Hittudományi Kar Filozófiai Tanszékének oktatója. Emellett a Bölcsészettudományi Karon elindult Szabadbölcsészet szak szakfelelőse, azon belül a Vallástudományi szakirány keretei között végzi oktatási tevékenységét. A Patrisztikai Társaságnak, a Magyar Ókortudományi Társaságnak és a Magyar Filozófiai Társaságnak is tagja. Egyetemünk Hittudományi Doktori Iskolájának törzstagja, az ELTE Ókortörténeti Doktori Iskolájának témavezetője és oktatója.

Széles látókörű tudós, a latin és görög nyelv, valamint a patrisztikus irodalom kíváló ismerője, aki az oktatás és kutatás mellett az okatásszervezésben és a kutatásszervezésben is jeleskedik. Az elmúlt húsz év során 10 többéves kutatóprogramnak résztvevője, illetve jó részük témavezetője volt. A Magyar Patrisztikai társaság éves konferenciáinak megszervezése mellett egyetemünkön is már öt olyan hazai és nemzetközi konferenciát szervezett, melyekre külföldi és más egyetemekről jött tudósokon kívül mind a Bölcsészettudományi, mind a Hittudományi Kar oktatóit, kutatóit megnyerte előadóknak. A konferenciákból, részben az ő felügyelete, szerkesztése mellett kötetek is születtek. Nemzetközi konferenciákon előadásaival hozzájárul a tudományterület fejlődéséhez és egyben öregbíti Egyetemünk és karaink hírnevét. Személyében a legteljesebben valósul meg a karok közötti oktatási és tudományos együttműködés.

Oktatói és kutatói munkásságáért a Károli Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelét adományozzuk részére. További munkásságára Isten áldását kívánjuk!


Szabó Erika
Károli Egyetem Díszoklevele HTK


Szabó Erika a Károli Gáspár Református Egyetem kötelékében 1994 óta dolgozik könyvtárvezetői beosztásban, először a Bölcsészettudományi Kar Bod Péter könyvtárában. 1997-től ez a munkaköre kiegészült az egyetem könyvtári szövetségének vezetői tisztével. 2011 óta könyvtári főtanácsadói beosztásban, 2014 óta pedig a Rektori Hivatal állományában a Hittudományi Kar Török Pál szemináriumi könyvtárában dolgozik. Munkásságának elismeréseként 2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére a Magyar Köztársaság aranykeresztje kitűntetésében részesült.

Nevéhez fűződik a Bölcsészettudományi Kar Bod Péter kari könyvtárának kialakítása és fejlesztése. A Hittudományi Karhoz kerülve éppen belecsöppent a szemináriumi könyvtár átalakításának kezdeteibe. Jelenléte és irányítása mellett zajlott a könyvtár új helyének kialakítása, a könyvtár állományának a Corvina elektronikus nyilvántartási rendszerébe való katalogizálásának megkezdése, a könyvtári szolgálat és szolgáltatás hallgatóbarátabbá tétele. Kezdeményezésére a könyvtár méretéhez és funkciójához méltó új nevet kapott: Török Pál Kari Könyvtár. Mind a Bod Péter, mind a Török Pál Kari Könyvtárak belsőépítészeti kialakításai Szabó Erika szépérzékét dicsérik.

A hallgatókkal való közvetlen viszonya révén és a kollégákkal való segítőkész szakmai kapcsolat által jól beilleszkedett a Hittudományi Kar közösségébe. 
Karunkon végzett áldozatos munkájáért a Hittudományi Kar a Károli Egyetem Díszoklevele kitüntetés odaítélésével köszönetét kívánja kifejezni. További munkájára Isten áldását kívánjuk!

Következő események


Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ