Vizi Istvánt, karunk korábbi oktatóját, Aranyokleveles Teológus kitüntetésben részesítette a Doktorok Kollégiumának közgyűlése Kolozsváron

Vizi Istvánt, karunk korábbi oktatóját, Aranyokleveles Teológus kitüntetésben részesítette a Doktorok Kollégiumának közgyűlése Kolozsváron. A díj átadására 2024. szeptember 19-én került sor a Ráday Ház Tóth Kálmán termében, Vizi Istvánt Prof. Dr. Hodossy-Takács Előd, a Doktorok Kollégiumának főtitkára méltatta a következő szavakkal:

Vizi István lelkipásztor id. Vizi István szentmártonkátai lelkipásztor és Nemezes Mária gyermekeként 1961-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait Nagykátán, teológiai tanulmányait a Budapesti Református Teológiai Akadémián (a Károli Gáspár Református Egyetem jogelődjén) végezte. 1984-től Kecskeméten segéd-, majd beosztott lelkész lett, 1987/88-ban Grand Rapidsban (Michigan) ösztöndíjjal egyházzenét és liturgikát tanult, utána egy évig Alsónémediben és három évig a budapesti Nagyvárad-téri gyülekezetben beosztott lelkészként dolgozott. 1992-től önálló gyülekezeti lelkész Pátyon. Gyülekezetét nem hagyta el.

Vizi István zenei tanulmányai indulásáról így emlékezik:

„Gyermekkoromban nem volt lehetőségem arra, hogy zeneiskolába járjak, zongorázni tanuljak. A kottát viszont egyszerre ismertem meg a betűkkel, mert szüleimet folyton kérdeztem, és nekik válaszolniuk kellett. A lakásunkban volt egy harmónium, annak segítségével be tudtam azonosítani az énekeskönyvi énekek dallamát.”

12 éves korában ment el először a háromhetes debreceni kántorképző tanfolyamra, ahol három év múlva tett kántorvizsgát. A kántorképzéssel való kapcsolata nem szakadt meg: a kántorvizsga megszerzése után még ötször vett részt a kántorképző tanfolyamon, majd már oktatóként több, mint három évtizedig tanított Debrecenben, illetve Budapesten. A nyári kántorképző kurzusokon kívül rendszeresen tanított Tahiban és Kölkeden a zenei heteken.

Lelkészi tanulmányai során Máté Jánosnál fejlesztette tovább orgonajátékát. A budapesti teológián először mestere, Máté János mellett tanársegédeként dolgozott, majd Máté János 1998-ban bekövetkezett halála után a lelkész-növendékek harmóniumjáték és egyházi ének oktatását egyedül vitte tovább. A teológián az egyházi zene tanítását nagy türelemmel, szelídséggel, szeretettel, humorral és kitartással harminc éven át végezte. Akik ismerik a hitéleti képzéseket, tudják: ez karizma, és ezt a munkát csak így lehet végezni.

Máté János halálát követően a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma Hymnológiai-egyházzenei szekciójának vezetését is átvette. A DC himnológiai szekciójának aktív, alkotó tagjaként elsősoron az ún. 1948-as énekeskönyv megújításához kapcsolódó munkálatokban vett részt. Közreműködött az 2012-ben megjelent, az új énekeskönyv előkészítése során meghatározó szerepet játszó Dunamelléki énekeskönyv összeállításában. A mai, új református énekeskönyvben számos szövegfordítás, egy dallam és egy saját énekszöveg Vizi István munkája. Vizi István számos munkája mellett mind a mai napig foglalkozik énekírással, énekfordítással és egyházi témájú kórusművek, oratórikus művek énekelhető magyar fordításának készítésével, amellyel nem csak egyházzenei életünk, hanem a református egyházunk is gazdagodik.

Vizi István a Dunamelléki Református Egyházkerület és az Északpesti Református Egyházmegye zenei előadójaként is tevékenyen dolgozik szívügyéért, az egyházzenéért. Az oklevél átadásával kitartó munkáját köszönjük meg.

 

Következő események


Közösségi Média

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ